Už ode dveří tu voní čerstvý chléb a pečivo, někde pod tím ucítíte i kořeněnou vůni perníčků. Vcházíte do obchůdku, který by si ani trochu nezadal se starým koloniálem pana Bajzy. Na první pohled tu toho moc není, ale hned na druhý zjistíte, že kromě spousty pečiva tu koupíte i mléko, jogurty a kefír z nedaleké farmy, škvarky, sádlo, med, zlínské kombuchy, čerstvě praženou kávu, kysané zelí a spoustu dalších dobrot. Jen nejsou vyskládáné po stovkách v regálech s křiklavými cenovkami.
Zdouneckou pekárnu koupil Richard Králík před několika lety. Chleba se tu pekl už o století dřív a nádherná stará pec tu dodnes zůstala. Richard se tu věnuje pekařskému řemeslu, i když vlastně původně pekařem rozhodně být nechtěl.
Richard totiž pochází z třebětické pekařské rodiny. Jako kluk v pekárně vyrostl, ale mnohem raději než pekařem by byl uměleckým sklářem s malou dílničkou. Rodiče ale rozhodli jinak, takže vystudoval pekařské učiliště a dnes sází do staré zdounecké pece jeden bochník za druhým.
U stěny jsou vyskládané pytle s moukou, v obří díži tu tiše zraje kvas na další várku chlebů, pod nohama pobíhá malinký klouček s modrýma očima a koleny od mouky. Pekárnu vede Ríša se svou ženou Pavlínkou, která se láskyplně ohlíží za malým pobíhajícím synkem. On má na starosti pečení, ona zase účetnictví a obchod. Peče se od pěti odpoledne do rána, pomáhá jim několik pekařů. Volno neexistuje. Když v sobotu někam vyrazí, v neděli ráno už musí být znovu v pekárně a zadělávat na chleba.
Ani jeden z nich ale nevypadá, že by jim to nějak vadilo. Dělají řemeslo, po kterém bude vždycky sháňka a dělají ho krásně. Navíc ve staré budově pekárny, ke které patří i prvorepublikový mlýn čekající na opravu. Dodnes se tu dochovaly mlýnské stroje, násypníky i technické zařízení, které je opravdovým unikátem.
A proč se pekárna jmenuje První republika? Protože se tu věci prostě dělají poctivě postaru. Tam, kam patří kvas, se dává kvas, ne žádné urychlovače, tam, kam patří mouka, se dává mouka, a ne směs se škroby a konzervanty, těsta vedená na omládek vzejdou opravdu z omládku. Zdounecké pečivo koupíte nejen v místním obchůdku, ale i v Kroměříži v Tescu, kde mají svou vlastní prodejničku.
Příjemná kroměřížská kavárna, která podporuje lokální pěstitele a věnuje se udržitelnosti!
V nádherném funkcionalistickém domě najdete výtečnou kavárnu s nádechem první republiky.
Ochutnejte piva pojmenovaná po místních horách i hromadu pivních speciálů!
V Kroměříži si nenechte ujít návštěvu pražírny a ochutnejte supr kafe na Riegrově náměstí!
Stylová restaurace uprostřed lesů nabízí tradiční jídla, speciální menu i Jelínkovy pálenky.
Stylová restaurace s venkovní terasou a nabídkou poctivých jídel z čerstvých surovin.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Naprosto dokonalé wafle. Na sladko i na slano. Snídaně, brunch, oběd i večeře. Výběrová káva.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.