“Začalo to asi tak, jak tyhle příběhy běžně začínají,” směje se Honza. “Neměli jsme kam chodit na víno, takže jsme si museli otevřít svou vlastní vinárnu.” Jeho velkou výhodou ale bylo to, že se už víc než 12 let pohyboval ve vinařském světě a prodával vína nejen od místních vinařů, ale taky ze zahraničí. Většinou však od těch, se kterými se osobně znal. A to je také koncept, který si přinesl do Bystřice.
Winaři: víno a tapas otevírali v září 2023. Od té doby je tady skoro pořád plno. V malebném domě na bystřickém rynku kdysi dávno sídlila čekárna ČSAD, dnes tu najdete elegantní vinárnu s vinotékou a otevřenou kuchyní, kde se pečou čerstvé chleby, přímo před očima vám tu nachystají tapas a pravidelně zvou vyhlášené šéfkuchaře, aby do malého moravského městečka přinesli trochu svěží gastronomie.
Samozřejmě jsme se nemohli nezeptat na to, jestli to tedy opravdu bylo odvážně rozhodnutí, otevírat podobný gastro koncept na malém městě. Podle Honzy a Jany to ale bylo odvážné jenom trochu. Na začátku sice byla nejistota, jestli se Winaři v Bystřici chytí. Zároveň ale věděli, že chtějí dělat věci jednoduše a poctivě, a že prostě chtějí otisknout kousek vlastního životního stylu do podniku, který si na náměstí otevřeli. Vypadá to, že se jim to povedlo víc než dobře. Degustace jsou vyprodané na půl roku dopředu, stolky jsou obsazené i v lednu a únoru, kdy bývá v restauracích a barech spíš prázdno.
“Vína u nás stojí stejně, jako byste si je koupili u vinaře ve sklepě,” ukazuje Jana na řady lahví vyskládaných v jednoduchých policích. “Chceme, aby lidé mohli objevovat, ochutnávat a zkoušet, aby nemuseli pořád dokola pít jedno víno nebo vína od jediného vinaře. Všechna vína, která tu máme, jsme přechutnali a s vinaři se osobně známe. Není tu nic, za čím bychom si nemohli stát.”
U Winařů si můžete vybrat ze širokého sortimentu přibližně 40 otevřených lahví vín, které rozlévají takzvaně na skleničku nebo si vzít s sebou domů některou z lahví. Můžete ochutnat tapas což je synonymum pro malé jídlo podávané k vínu, takové trochu sofistikovanější „jednohubky“ z kvalitních surovin. V příjemném prostoru, kam za vínem jezdí lidé z celého kraje, tak můžete strávit nejedno pěkné odpoledne či večer.
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
V Kroměříži si nenechte ujít návštěvu pražírny a ochutnejte supr kafe na Riegrově náměstí!
Stylová restaurace uprostřed lesů nabízí tradiční jídla, speciální menu i Jelínkovy pálenky.
Stylová restaurace s venkovní terasou a nabídkou poctivých jídel z čerstvých surovin.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.