Do Arcibiskupských sklepů se vstupuje bočním vstupem na rohu ulic Malý Val a Na Kopečku. Z náměstí se sem dostanete majestátní Mlýnskou bránou. Nás tu dnes vítá usměvavá Martina Juřicová, která tu má na starosti provoz a prohlídky a odemyká vcelku nenápadné dveře do sklepa.
Hned za nimi se dolů pod zem vine starý dopravník, kterým se ze sklepa na povrch vytahovalo víno. Podél zdi ve výši očí se chodbou stáčí také skleněný vínovod, jehož úkolem kdysi bylo přečerpávat víno v obou směrech přímo ze sudů ve sklepení.
Když je řeč o sudech, pak vězte, že ten nejstarší tu mají z roku 1850 a ten největší pojme téměř 20 tisíc litrů vína. Martina nás vede kolem sudů, ve kterých právě dozrává víno. Této části se říká Horní sklep a využívá se právě ke zpracování a uskladnění vína. Na stropech v celém sklepě byste našli ušlechtilou plíseň, která k vinným sklepům rozhodně patří.
Jak se tady starají o vyvážené klima? Přestože jsou sklepy 700 let staré, mají funkční průduchy, kterými se sem v zimě pouští chlad a vlhkost, která tu pak vydrží až do léta, kdy se naopak zavírají. Díky tomu se daří nejen vínům, ale také ušlechtilé plísni, která vytváří ideální podmínky pro skladování a dozrávání vína v dubových sudech.
O kousek dál už scházíme do Dolního sklepa, který je také nejstarší částí sklepů i celého zámku. Na jeho místě kdysi stávala gotická tvrz, jejíž pozůstatky jsou ještě ve sklepě patrné. Tady už se jediným krokem ocitáme v dávné historii. Najdete tu sklepní kóje, ve kterých se uchovává víno, najdete tu labyrint sklepních uliček, ve kterých ještě dnes pracují archeologové.
Abychom si nemysleli, že prohlížíme prázdný sklep, otevírá Martina jednu z lahví připravených na večerní degustaci a dává nám čichnout voňavého Irsai Oliver, který má překvapivě svěží a lehoučkou chuť. “Tady v Kroměříži kdysi bývaly vinohrady na Barbořině a my se spolu se zámkem zasazujeme o jejich obnovu,” říká. “Jinak ale máme vinice v Hluku a na Velehradě. V Hluku budeme mít letos první panenskou sklizeň, kde bude Sylván, Tramín nebo Sauvignon.”
Až budete mít prohlídku hotovou, prošmejdíte zákoutí Arcibiskupských sklepů a vyšplháte na povrch, stavte se také v prodejničce Arcibiskupského zámeckého vína Kroměříž, která je hned naproti vstupu do sklepa. To kdybyste chtěli někomu domů přivést kousíček historie naší krásné Kroměříže.
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
V Kroměříži si nenechte ujít návštěvu pražírny a ochutnejte supr kafe na Riegrově náměstí!
Stylová restaurace uprostřed lesů nabízí tradiční jídla, speciální menu i Jelínkovy pálenky.
Stylová restaurace s venkovní terasou a nabídkou poctivých jídel z čerstvých surovin.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.