Maxgelato: zmrzlináři z Pravčic

Tak pozor, tahle zmrzlina, to je extratřída. Konzistenci má jako oříšková nugeta a chutná po tisíci citronech, po lesním ovoci, po slaném karamelu nebo po čokoládě s jemnými tóny chilli. O které že je řeč? O zmrzlině Maxgelato, kterou dělají manželé Říhovi z Pravčic. To musíte ochutnat.

Vcelku nenápadná kavárnička a zmrzlinárna v centru Kroměříže skrývá neuvěřitelný poklad. Zmrzlinu, nebo spíš italské gelato z těch nejpoctivějších surovin. Smetana, ovoce, pistácie nebo citronová kůra od pečlivě vybraných dodavatelů. To je zmrzlina Maxgelato. Je lahodná, osvěžující a velmi výživná. Můžeme to potvrdit. Ochutnali jsme od každé.

Říhovi, původně včelaři, se zmrzlinou začínali před osmi lety v Holešově. Protože věřili, že zmrzlina se dá dělat poctivě, bez éček, bez náhražek nebo sirupů, vypravili se do Itálie za nejlepšími zmrzlináři, aby se naučili, jak na to. Tak vznikla zmrzlina Maxgelato. Původem je z Pravčic, ale kořeny má i ve Střední Itálii, odkud si Říhovi dovezli know-how a receptury.

Foto: manželé Říhovi

Tuhle zmrzku můžete ochutnat v Pravčicích, kde bývá otevřeno podle počasí. Dáte si ji ale také ve Vodní ulici v Kroměříži, kde ji doplňují také domácí dezerty a káva. Nebyli by to Říhovi, kdyby si dezerty nepřipravovali také sami. Pistáciové cheescakes, nadýchané pavlovy nebo tiramisu čekají na ty, kdo zrovna nemají chuť na zmrzlinu. Tady v Kroměříži kdysi bývala kavárna, kam Říhovi rádi chodili, když byli zrovna ve městě. Když pak jednoho dne zjistili, že je zrušená, rozhodli se pronajmout si prostory a pustit se do toho po svém.

Svérázný Michal Říha ani chviličku neposedí. Odbíhá naproti do trafiky přinést paní trafikantce dnešní pavlovu, aby měla hezčí den. Babičce, která tu sedí u kávy a čte si noviny, nabírá kopeček zmrzliny, aby ochutnala, jak se jim povedla dnešní čokoládová. Mladému páru, který si přišel pro kávu s sebou, běží připravit pořádný kopec zmrzliny. Do toho všeho nám ke stolu nosí stále nové příchutě zmrzliny, kávy, domácí limonády a dezerty. Je jich tolik, že by je nesnědla ani školní družina. A vypráví. O tom, jak chce dělat poctivou zmrzku z dobrých surovin, o tom, jak přes zimu vymýšlí patenty, které se používají ve včelařství, o tom, jak se svou ženou pojmenovali kavárnu po nejstarším synovi, o tom, jak sháněli dodavatele. Jeho milá žena sedí vedle něj, doplňuje ho a klidně se usmívá.

Zmrzliny Maxgelato si všiml i Lukáš Hejlík, takže se sem můžete zastavit pro razítko do knížky 555 výletů s Gastromapou

My odtud odcházíme velice spokojení. A pravděpodobně alespoň o dvě kila těžší, než když jsme přišli. 

  • Maxgelato: zmrzlináři z Pravčic

  • +420 775 025 020
  • PO - PÁ: 9 - 20 hod. / SO - NE: 10 -18 hod.

V okolí také najdete