Tam, kde se děti chodily dívat na zvířátka do zverimexu a kde ordinovali Novákovi se svou veterinární ordinací, se dnes podává úplně jiná medicína. Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky. Vítejte #unovakuvzahrade.
Vojtěch Novák samozřejmě patří do rodiny, není to jenom shoda jmen. “V 15 jsem pracoval v gastronomii a hrozně mě to bavilo. Vystudoval jsem pak veterinu, ale stejně mě to táhlo ke gastru. Pracoval jsem v Anglii a když jsem se vrátil, cítil jsem, že chci otevřít dobrou kavárnu,” řekl nám Vojta u kávy. “Nakonec se to povedlo u nás doma. Naši s tím sami přišli. Máma je v kuchyni, táta nám pomáhá se zahradou a různými rukodělnými vychytávkami.”
Slunečné ráno si k posezení na zahradě přímo říká. Výborná věc je, že mají otevřeno od 8 od rána. “To nebévá,” řekla by naše babička. A tak se hrneme elegantním interiérem kavárny rovnou na zahradu. Vybrali jsme si místečko u cihlové stěny, na prostorném stole nám za pár minut přistane malebné cappuccino, pořádná porce kávy ve frenchpressu, křehký citrónový koláč a lehoučká roláda s kokosem a ostružinami, které vyrostly tady na zahradě.
A tak si to užíváme. Užíváme si ráno plné cvrlikajících ptáků, stinné zahrady, vůně kávy a dne, kdy se moc nespěchá. Protože když jednou takhle začnete ráno, už se do tempa určitě nedostanete. Když vyklízíme prostor, už se sem trousí první hosté na obědovou polévku. A bývá prý docela plno.
Cestou ještě pečlivě prohlížíme všechen nábytek, který Vojtěch sám rekonstruoval. Obdivujeme obrazy, které namaloval Vojtěchův táta. Prý nejsou na prodej. Škoda.
Za pár dní nás to opět táhne zpět k Novákům do klidné zahrady. Sedíme u jednoho ze stolů roztroušených po celé zahradě ve společnosti veverky nerušeně si chroustající svůj oříšek na stromě vedle nás. Dáme si lehký oběd,a neodoláme ani voňavému capuccinu. Celé odpoledne pak máme v bříšku jako v pokojíčku. Tomu říkáme povedený den.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Prohlédněte si sklepy staré přes 700 let, i sbírku dubových sudů, ve kterých dozrává mešní víno!
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Jedna z nejlepších kaváren ve městě. Jednoduchý princip postavený na skvělé kávě, poctivých dezertech, atmosféře a sem tam nějaké té hudbě v podloubí domu ze 17. století tak nějak perfektně funguje.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.