Tam, kde se děti chodily dívat na zvířátka do zverimexu a kde ordinovali Novákovi se svou veterinární ordinací, se dnes podává úplně jiná medicína. Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky. Vítejte #unovakuvzahrade.
Vojtěch Novák samozřejmě patří do rodiny, není to jenom shoda jmen. “V 15 jsem pracoval v gastronomii a hrozně mě to bavilo. Vystudoval jsem pak veterinu, ale stejně mě to táhlo ke gastru. Pracoval jsem v Anglii a když jsem se vrátil, cítil jsem, že chci otevřít dobrou kavárnu,” řekl nám Vojta u kávy. “Nakonec se to povedlo u nás doma. Naši s tím sami přišli. Máma je v kuchyni, táta nám pomáhá se zahradou a různými rukodělnými vychytávkami.”
Slunečné ráno si k posezení na zahradě přímo říká. Výborná věc je, že mají otevřeno od 8 od rána. “To nebévá,” řekla by naše babička. A tak se hrneme elegantním interiérem kavárny rovnou na zahradu. Vybrali jsme si místečko u cihlové stěny, na prostorném stole nám za pár minut přistane malebné cappuccino, pořádná porce kávy ve frenchpressu, křehký citrónový koláč a lehoučká roláda s kokosem a ostružinami, které vyrostly tady na zahradě.
A tak si to užíváme. Užíváme si ráno plné cvrlikajících ptáků, stinné zahrady, vůně kávy a dne, kdy se moc nespěchá. Protože když jednou takhle začnete ráno, už se do tempa určitě nedostanete. Když vyklízíme prostor, už se sem trousí první hosté na obědovou polévku. A bývá prý docela plno.
Cestou ještě pečlivě prohlížíme všechen nábytek, který Vojtěch sám rekonstruoval. Obdivujeme obrazy, které namaloval Vojtěchův táta. Prý nejsou na prodej. Škoda.
Za pár dní nás to opět táhne zpět k Novákům do klidné zahrady. Sedíme u jednoho ze stolů roztroušených po celé zahradě ve společnosti veverky nerušeně si chroustající svůj oříšek na stromě vedle nás. Dáme si lehký oběd,a neodoláme ani voňavému capuccinu. Celé odpoledne pak máme v bříšku jako v pokojíčku. Tomu říkáme povedený den.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
Tak pozor, tahle zmrzlina, to je extratřída. O které že je řeč? O zmrzlině Maxgelato, kterou dělají manželé Říhovi z Pravčic. To musíte ochutnat.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.