Ztracená ulice je vůbec naše nejoblíbenější ulička v Kroměříži. Vede z města k zámku a je v ní hned několik podniků, které stojí za to. Navíc se z ní dá starosvětskou Lennonovou uličkou projít na náměstí a shodou okolností rovnou k Velo Café a kavárně Atmosféra u zámku. Pro gurmány je tahle lokalita malým rájem.
Zpátky k dnešnímu tématu – snídani. Jak už jsme řekli, my, milovníci brunchů a dobrot, máme jistá snídaňová pravidla. Za prvé – snídaně může být kdykoliv od 7 od rána do 16 odpoledne. Za druhé – ke snídani se pije dobrá káva, čaj, voda nebo džus, ideálně z velkého hrnku nebo sklenice. Čím větší, tím lepší. Za třetí – na snídani je potřeba dát si slané i sladké. No a za čtvrté – při snídani se nespěchá.
A protože i v Kroměříži existují místa, kde se tohle ctí, vyrazili jsme na snídani do Café Bistro Matiné. Stolky a klasické židle v tmavém dřevě, vůně kávy, ve vitrínce quiche a dorty. Takhle by mohlo vypadat každé ráno.
Na stole nám přistál toast s míchanými vejci a uzeným lososem, francouzský talíř s croissantem a sýrem Brie, cappuccino, čaj a dort. V nabídce toho ale bylo mnohem víc. Česká i světová snídaně, müsli s jogurtem i polévka, koláče, dorty, panini i saláty. To proto, že Matiné je tu pro hladové poutníky po celý den, nejen na snídani. Mají tady týdenní menu, a mají tady také pomazánky, za což je doslova milujeme.
A víte, co je na tom opravu úžasné? Že se sem na snídaně, na obědy, na večerní skleničku a na kávu chodí už deset let. V dnešní turbulentní době je to úctyhodné číslo a my, kdo snídaním opravdu rozumíme, doufáme, že se můžeme těšit na další stejně skvělé desítky.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Prohlédněte si sklepy staré přes 700 let, i sbírku dubových sudů, ve kterých dozrává mešní víno!
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Jedna z nejlepších kaváren ve městě. Jednoduchý princip postavený na skvělé kávě, poctivých dezertech, atmosféře a sem tam nějaké té hudbě v podloubí domu ze 17. století tak nějak perfektně funguje.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.