Kdyby byla Kroměříž Prahou, bylo by místo, kde leží Atmosféra u zámku, tím nejlukrativnějším nájmem ve městě. Přímo na náměstí, pár kroků od Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady, v podloubí z 15. století. V Praze byste tam našli turistickou past s předraženými českými jídly, v Kroměříži na tomhle místě najdete kavárnu, která je doslova malebná.
Zvenčí vás vítají dřevěné okenice a stolečky rozeseté pod historickým podloubím. Jakmile po pár schůdcích vstoupíte dovnitř, máte chuť se usmát.
Na stěně u dveří visí noviny, záclonky v oknech se mírně pohupují ve vánku, na poličce leží knížky a mezi nimi sušené květiny. To, pro co jste sem ale přišli, je ve vitrínce u baru. Dorty. Mrkvový, čokoládový, ořechový, mandlový, karamelový. Ani nevíte, který dřív. Dorty si tady pečou sami a nejen ty, další sladkosti nebo perníčky či sušenky ke kávě jsou samozřejmostí.
Usadíte se ke stolu, kávu dostanete do tenkostěnného porcelánového hrnečku s pomněnkami (nebo růžičkami, nebo kolečky, prostě do toho, který na vás zrovna vyjde), limču do skleničky a najednou je vám dobře.
V této malebné kavárně na vás dýchne historie, ale i domácí pohoda. Na kroměřížském náměstí je kavárna přístavem se skvělou cibulačkou, která zahřeje v zimě, s domácí paštikou z pečené zeleniny, na které si pochutnáte v létě, bylinkovými limonádami namíchanými dle vaší chuti, delikátními dorty, točeným proseccem, které si vemte třeba na cestu s sebou, výbornou kávou i šťopičkou něčeho ostřejšího na kuráž.
Celou atmosféru v Atmosféře u zámku pak už jen podtrhuje stylová hudba, která vás naladí na hezčí den. Vyzkoušejte a pak nám dejte vědět, jak se vám Atmosféra u zámku líbila.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Prohlédněte si sklepy staré přes 700 let, i sbírku dubových sudů, ve kterých dozrává mešní víno!
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Jedna z nejlepších kaváren ve městě. Jednoduchý princip postavený na skvělé kávě, poctivých dezertech, atmosféře a sem tam nějaké té hudbě v podloubí domu ze 17. století tak nějak perfektně funguje.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.