Kdo z nás místních nestál poprvé na lyžích na Trojáku? Lyžařské svahy tady jedou každoročně a zalyžují si jak začátečníci, tak pokročilí. Dneska ale opustíme bílé pláně a schováme se pěkně do teploučka, do Hostince Na Trojáku.
Takhle přívětivé to tady nebylo vždycky. Hostýnské hory byly na své poměry neprostupným pohořím a silnice, která spojovala Valašsko a Hanou se tu začala budovat teprve v roce 1925. Díky ní se Hostýnky staly nejen lépe dostupnými pro dopravu, ale také pro turisty. Hostinec Na Trojáku se stal jedním ze základních táborů.
Už od roku 1939 se sem chodí na guláš s rohlíkem, na borůvkové knedlíky, na pečená kolena nebo jenom na Tatranku a Kofolu. Uvnitř vás přivítá stůl štamgastů, milá paní výčepní a za okénkem do kuchyně také kuchařka. Když jsme se k nim stavovali, bylo ještě před zimní sezónou a tak obě nabíraly síly na zimní rodeo. Aby ne, když je pěkně, protočí se tu za den stovky lidí. A to je nějakých porcí guláše.
Jestli Hostýnky něco umí, pak je to vážit si míst, která mají duši. Typická horská hospoda, jako je ta na Trojáku vás přivítá válečkem na stěnách, plnými talíři a lavicí u výčepu, kde byste rádi strávili pár příjemných chvil u dobře natočeného piva.
Troják je skvělé výchozí místo pro výlety po Hostýnkách. Doveze vás sem autobus z Přerova, Bystřice i Vsetína a můžete tak poznávat pravé srdce našeho pohoří. Vydejte se na Marušku, přes kopce až na hrad Lukov nebo krásnou horskou magistrálou do Chaty Tesák a odtud na Rusavu za Portáši nebo na majestátný Hostýn. Ostatně, míst, kam se jednadvacáté století vkrádá jenom pomalu, najdete cestou hned několik. Nenechte si je ujít.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Prohlédněte si sklepy staré přes 700 let, i sbírku dubových sudů, ve kterých dozrává mešní víno!
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Jedna z nejlepších kaváren ve městě. Jednoduchý princip postavený na skvělé kávě, poctivých dezertech, atmosféře a sem tam nějaké té hudbě v podloubí domu ze 17. století tak nějak perfektně funguje.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.