Když jsme psali článek o stříleckém hřbitově, pršelo. A byla hrozná zima. Potřebovali jsme se trochu zahřát, dát si čaj, a také něco dobrého na zub. Střílky mají něco kolem 600 obyvatel, takže jsme čekali spíš utopence v obecní hospodě. Jaké bylo naše překvapení, když jsme vešli do Tilaku. Vegetariánská restaurace, kde opravdu hodně přemýšlí o tom, co vám přistane na talíři.
Klenuté stropy tu zbyly po zámeckém pivovaru. Se zámkem je prý tento prostor propojený podzemními chodbami. Teď v zimě je tady příjemně teplo a cihly všude kolem se krásně hodí k hořícímu krbu. Kde se tu tahle restaurace vzala?
Jestli jste někdy slyšeli o kosmetice Purity Vision, možná jste netušili, že se vyrábí přímo ve Střílkách a že ji založili Vladimír a Shanti Lusíkovi. A jsou to právě oni, kdo se svým týmem stojí také za touhle vynikající restaurací. Stejně jako při výrobě kosmetiky, hledají i v kuchyni přírodní a pro tělo přirozené kvalitní suroviny. Při cestách po světě totiž sbírali nejen recepty na kvalitní kosmetiku, ale také na tu nejlepší pizzu, těstoviny nebo polévku.
Přes poledne tu vaří menu, které ocení i bezlepkáři, vegetariáni nebo lidé, kterým nedělá dobře mléko. Bývá tu dost plno. Většinu poledních strávníků tvoří lidé, kteří v Purity Vision pracují. Nosí si s sebou hrníčky na kávu a po obědě si dávají latté nebo espresso z kávy, která se praží přímo v restauraci.
My si dáváme zázvorový čaj, ohříváme si zkřehlé ruce a nad talířem staročeské lepenice s tofu si s Vladimírem povídáme o tom, jaké to je provozovat bio vegetariánskou restauraci v maličkých Střílkách, o tom, odkud se berou ta nejlepší rajčata a jak se dělá jihoitalská bezlepková pizza.
Venku zatím vysvitlo sluníčko, mraky se roztrhaly a slunce se teď odráží v kalužích na zemi. S plným bříškem se spravilo i počasí a ve Střílkách je teď pro změnu zase krásně. Až půjdete na Cimburk, na hřbitov nebo jenom tak pojedete kolem, stavte se na skvělou pizzu, na kávu nebo na dezert. Je to příjemné a dobré, ověřili jsme to.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
Tak pozor, tahle zmrzlina, to je extratřída. O které že je řeč? O zmrzlině Maxgelato, kterou dělají manželé Říhovi z Pravčic. To musíte ochutnat.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.