Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit a je dobré dát mu víc šancí. Malinko se k němu propít, jak se tak říká. Nefiltrovaný, nepasterovaný, bez cukru, bez barviček navíc. Prostě jablka ve své nejlepší formě.
Na dvoře starého statku s číslem popisným 99 je teď na podzim docela příjemné závětří. Z velkého ořešáku padají ořechy papíráky, fenka Rosa sedí v hromadách listí a pečlivě je louská mezi zuby. V sudech tiše zraje cider a Jakub pobíhá kolem, vaří nám kafe, otevírá lahev klasického cideru, tichého cideru, loňského cideru, letošního cideru, do skleničky odlévá jablečný burčák. Svéráznějšího chlapa abyste pohledali.
V téhle sympatické (budoucí) cidrerii přikládá ruku k dílu nejen Jakub Neuls a jeho kamarád Peter Krajčík, ale také Jakubova sestra a vypadá to, že i velká část rodiny. Na Cidre99 se totiž dobře zvyká, takže ho vozí do čím dál více restaurací a kaváren po celé Moravě (a tak trochu i do Prahy). Jestli se zadaří, ochutnáte ho i letos na brněnských vánočních trzích.
Jablka ze starých sadů tady v Roštíně moštují v malých objemech a nechávají vyniknout jejich přirozenou moravskou náturu. Práce je s tím spousta. Jablečný most leží ve velkých kádích, kde se prokvasí až do podoby jablečného burčáku. Postupně se odkaluje a ukládá do dubových sudů, ve kterých pak zraje až do chvíle, než ho tu stočí do skleněných lahví, uzavřou korunkovým uzávěrem a naservírují vám ho dobře vychlazený na stůl ve vaší oblíbené kavárně.
V Kroměříži na Cidre99 narazíte třeba v našem oblíbeném VeloCafé. Všechna místa, kde ho ochutnat ale hledejte na webu. Je to možná trochu svéráznější pití, ale protože je z podhůří Chřibů, ani jiné být nemůže. Ti otrlejší ho mohou trochu vyšperkovat štamprlkou jablkovice. Jestli někdy přijede návštěva z Čech, za tenhle drink vás bude milovat.
Rosa už má nejspíš všechny ořechy vylouskané, takže se nám teď otírá o nohy a dožaduje se pozornosti. Podrbeme ji za ušima, rozloučíme se s Jakubem a odcházíme starými dřevěnými vraty o pár skleniček veselejší, než když jsme sem přišly. Jestli jste na Cidre99 ještě nenarazili, je čas se spolu seznámit.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Prohlédněte si sklepy staré přes 700 let, i sbírku dubových sudů, ve kterých dozrává mešní víno!
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Jedna z nejlepších kaváren ve městě. Jednoduchý princip postavený na skvělé kávě, poctivých dezertech, atmosféře a sem tam nějaké té hudbě v podloubí domu ze 17. století tak nějak perfektně funguje.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.