Za touhle vůní by se sem dalo chodit každé ráno. Usměvavá majitelka Klára Horáková zvedá víčka skleněných dóz, dává nám ovonět ovocné, zelené i černé čaje, vaří kávu a usazuje nás ke stolečku, který je, světe div se, z palet.
U Palet najdete výběrovou kávu ze šlapanické pražírny Gusto Café, najdete tu Srí Lanské čaje, které se servírují v křepické keramice. Mají tu hrníčky a kávové příslušenství, čokolády od Janka a spoustu další dobrot, které stojí za to prozkoumat. A hlavně – mají tu lahodný čaj a kávu, který si můžete vzít s sebou a hřát si o ně ruce, až se budete na podzim a v zimě procházet kouzelným Holešovem.
Klára dost putovala po světě, než doputovala sem do Holešova. A přivedlo ji sem co jiného než láska. „Když pracujete v gastronomii, přijde jednou čas, kdy si budete chtít otevřít něco svého. Malého a takového, jak to chcete vy. Když jsem potkala svého manžela, přestěhovala jsem se za ním sem do Holešova. Chvíli jsem si to tu obhlížela a říkala jsem si, že čaje a kávy by se tady mohly chytnout.“
Za skvělou kávou se sem lidé vrací. Časem Klára chystá také čajové speciality a raritky, které nebudou jenom tak někde. Nebo se sem můžete stavit pro rychlou svačinku – oříšky, vločky, chia semínka a další dobroty jsou připravené ve sklenicích a čekají jen na to, až je zalijete horkou vodou. Mňam!
To, co na tom obdivujeme my, je odvaha, s jakou si lidé otevírají droboučké podniky v městech, kde vůbec není jisté, jestli se chytnou. A jsme pak šťastní, když vidíme, že se chytly dobře. U Palet to tak je a není se co divit. Svěží nápad, krásný interiér a čaje a kávy, které jinde nenajdete, z nich dělají naši novou oblíbenou holešovskou zastávku.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Prohlédněte si sklepy staré přes 700 let, i sbírku dubových sudů, ve kterých dozrává mešní víno!
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Jedna z nejlepších kaváren ve městě. Jednoduchý princip postavený na skvělé kávě, poctivých dezertech, atmosféře a sem tam nějaké té hudbě v podloubí domu ze 17. století tak nějak perfektně funguje.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.