Mlsná nás zlákala na domácí dorty do cukrárny Amadeus, která leží v přízemí, ale abychom vás neochudili o zážitek z celého domu, prošli jsme si pěkně i hotel a hostel. Teď v zimě byl sice střešní bar zavřený a na terasu se sypaly první vločky sněhu, ale slibujeme, že se sem ještě v létě vrátíme.
Po velmi povedené rekonstrukci je U Zlatého kohouta ubytování na jedničku. Nebo spíš na čtyři hvězdičky. Hotel má nejenom wellness, ale taky rozkošnou čítárnu, kterou oceníme my, knihomolové. Vypadá totiž jako zámecká knihovnička. O patro níž je šmrncovní hostel a úplně dole lobby bar a kavárna s cukrárnou. A to je taky náš dnešní cíl.
V cukrárně je docela živo, ale vypadá to, že to tu tak je vždycky. Historický nábytek, výhled na náměstí a na stole zákusky, dorty a voňavá káva nám výrazně vylepšují první pošmourný zimní den. Otevřeno je sedm dní v týdnu a sedm dní v týdnu tady taky najdete čerstvé dorty a zákusky, které si tu sami pečou. Zní to docela malebně, když nám paní vedoucí vypráví, jak ročně dělají na 70 svateb, ale že si každé ráno najdou čas na společnou snídani, u které ochutnávají nové dorty a řeší, co se bude péct nového.
Hotel U Zlatého kohouta i s cukrárnou Amadeus leží v domě, který je starý více než 300 let. Za robustní a ctihodnou fasádou se tu ale ukrývá mladistvý spirit, který poznáte v lahodných dortíčcích i v měkkoučkých peřínách. A v létě i se skleničkou v ruce ve střešním baru.
Vycházíme z cukrárny ven, venku letos poprvé chumelí. Po návštěvě U Zlatého kohouta je nám ale tak nějak teplo na duši, protože víme, že tady věci dělají poctivě, dobře a s radostí.
Foto: U Zlatého Kohouta, Kroměřížsko
Ochutnejte piva pojmenovaná po místních horách i hromadu pivních speciálů!
V Kroměříži si nenechte ujít návštěvu pražírny a ochutnejte supr kafe na Riegrově náměstí!
Stylová restaurace uprostřed lesů nabízí tradiční jídla, speciální menu i Jelínkovy pálenky.
Stylová restaurace s venkovní terasou a nabídkou poctivých jídel z čerstvých surovin.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.