Brusenka je už na první pohled opravdu malebné stavení. Bývalý panský mlýn v Brusném, nedaleko Bystřice pod Hostýnem, tu stojí už někdy od 14. století. Tehdy byl součástí podhradí gotického hradu Křídlo, který střežil údolí říčky Rusavy. Později mlýn patřil Rottalům i Laudonům, a ještě o něco později mu nový život vdechnul Josef Kubečka, toho času naddůlní v ostravských dolech.
Příjemné prostředí, krásné výhledy a starosvětská atmosféra mlýna sem odjakživa lákala známé osobnosti. Malíři, spisovatelé, cestovatelé i státníci se tu potkávali s lidovými umělci i s lidmi z celého okolí. V Brusence se na svých cestách zastavil i Tomáš Garrigue Masaryk.
Dnes fasáda brusenského mlýna září novotou, na dvoře se točí mlýnské kolo a dovnitř láká neodolatelná vůně. Na jídelníčku tu mají výpečky i svíčkovou, pečená žebra a stejky, saláty i tradiční valašskou pohanku. Jestli vám ale zbyde kousíček místa, určitě nevynechejte sekci jídelníčku, kde se píše o sladkých jídlech. Povidlové taštičky, kynuté borůvkové knedlíky nebo domácí kremšnít se na jazyku rozplývají jedna báseň.
Po výborném jídle by bylo skvělé zachumlat se pěkně do duchen a trochu si odpočinout. Horní patro Brusenky zabírají rozkošné pokojíčky s dřevěnými postelemi a nadýchanými peřinami, které přímo lákají k lenošení. Pokud tu nechcete zůstat, raději se jim vyhněte, protože jsou až příliš rozkošné.
Brusné je skvělým výchozím místem pro objevování tajemství Hostýnských vrchů. Pěšky se dostanete na portášskou Rusavu, do Bystřice pod Hostýnem, na kopec Barvínek se zříceninou hradu Křídlo i na magický Hostýn. Nádherná zašívárna, to vám tedy povím.
Až budete mlsat k prasknutí - můžete nám ukázat, jak skvěle se právě máte #kromerizsko.
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Prohlédněte si sklepy staré přes 700 let, i sbírku dubových sudů, ve kterých dozrává mešní víno!
Výborná káva, dezerty a wafle na různé způsoby v centru Kroměříže!
My, co rádi jíme, víme, že jedním z nejdůležitějších jídel je snídaně. A kam vyrazit na snídani nebo brunch v Kroměříži? Do legendární Ztracenky, do kavárny a bistra Matiné.
Poctivé pivo z kroměřížského pivovaru, který letos slaví 10 let fungování.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Jedna z nejlepších kaváren ve městě. Jednoduchý princip postavený na skvělé kávě, poctivých dezertech, atmosféře a sem tam nějaké té hudbě v podloubí domu ze 17. století tak nějak perfektně funguje.
Nenápadný obchůdek v centru města, ze kterého se line vůně kávy. To je rodinná Pražírna Kroměříž
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.