Těm, kdo nás čtou pravidelně je možná jméno Netopil známé z našeho článku o Muzeu zemědělské techniky našich dědů v Pravčicích. Na zdi tu mimo jiné visí rodokmen Netopilů, ze kterého vyčtete, že tu jejich rodina hospodaří už někdy od 17. století. Starají se o rostlinnou výrobu, chovají skot a mimo to ještě vyrábí ta nejlepší povidla, jaká jsme zatím ochutnali.
Povidla od Netopilů jsou výrazná především tím, že v nich nenajdete cukr ani konzervanty. Švestky, které do povidel přijdou, jsou z odrůdy, která přirozeně obsahuje hodně cukru. Vypeckované švestky se velmi dlouho tepelně zpracovávají a redukují, aby se zachovala chuť ovoce i jeho nádherná vůně.
Na 100 gramů povidel je tady potřeba 300 gramů ovoce. A i když jsou bez cukru a konzervantů, vydrží vám i otevřené pěkně dlouho. Ostatně dřív se povidla dělávala do velkých kameňáků a vydržela v nich léta. Nebo by možná spíš vydržela, kdyby se za zimu v každé chalupě nespotřebovala. Paní Netopilová, která má výrobu povidel na starosti, už má doma jednu sklenici otevřenou několik let a testuje, jak dlouho vlastně vydrží. Trik je prý v tom dávat pozor, aby se do povidel nedostaly drobečky nebo jiná nečistota, díky které by se mohly kazit.
Poctivá povidla z Pravčic vyhrála i testování časopisu D-Test a my se vlastně vůbec nevidíme. Když vidíte, s jakou poctivostí a fortelem je tu dělají, máte hned chuť si jednu skleničku otevřít.
Skleničky různých velikostí s povidly od Netopilů si můžete koupit na vrátnici firmy Pravčická a.s. každý všední den od 8 do 14 hodin.
Seznamte se s truhlářkou, která je mistryní tradiční řemeslné výroby Zlínského kraje!
Ochutnejte víno z mirabelek, ledových šípků nebo oblíbené frizzante z bezových květů!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Welness hotel v centru Kroměříže. Domácí pivovar, čokoládovna a pivní lázně.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.