Majitelkou místního květinářství je Pavla Navrátilová. Zahradnicí nebo květinářkou chtěla být odjakživa, ale zahradnická škola byla až v Ostravě, kam ji rodiče v patnácti nechtěli pustit. A tak se vyučila švadlenou…Ke kytkám ji to ale táhlo pořád. Vyzkoušela i rekvalifikační kurzy, ale ty ji nenaučily vázat kytice ve stylu lučním a zahradním, který se jí tak líbil.
Na vlastní zahradě pěstovala kromě zeleniny samozřejmě i kytky a začala je vázat pro rodinu, kamarády a známé. V roce 2016 hledala práci a osud tomu chtěl, že se v Jankovicích zrovna uvolnilo místo k pronájmu. Chvilku váhala, protože jí spousta lidí odrazovala, že otevřít si květinářství na vesnici je bláznovství. Nedala se ale odradit a šla do toho. A udělala dobře, zákazníci se naučili jezdit za ní.
Velkou oporu má paní Navrátilová v rodině, jež se celá zapojuje do fungování květinářství. Manžel vytvořil dřevěnou verandu i nábytek do obchodu a její pravou rukou je dcera Katka, učitelka v mateřské školce, která každou volnou chvilku tráví v Jankovicích u milovaných kytek.
Vlastní zahrada byla s přibývajícím zájmem o kytky už malá a tak si vzali do pronájmu i sousedovic, kde pěstují letničky. Najdete tu jiřiny, astry, užanky, statice, slaměnky, nevadlec, pestrovku, cínie, řimbabu, krásenky, hlaváče nebo thallinum.
Vlastní květiny pěstuje paní Pavla nejen proto, že se jí tento styl více líbí, ale hlavně proto, že mají nulovou uhlíkovou stopu a nejsou nijak chemicky ošetřené. Hnojí je jen kravským hnojem a díkybohu tu nemá problémy se mšicemi a jinými potvůrkami.
Kytky jsou lokální a ekologické. Vzhledem k tomu, že nejsou nijak stříkané, rády je používají i cukrářky na dorty či zákusky.
Stále větší oblibě se těší dekorativní eukalypty a tak je zkouší pěstovat venku i ve fóliovníku.
A která kytka z této zahrady je mezi zákaznicemi a zákazníky nejžádanější? Aktuálně je to jiřina cafe au lait. No řekněte, není nádherná?
V další zahradě pěstují Navrátilovi zeleň, proutí a buxusy a v jejich vlastní zahrádce byste našli pivoňky, statice, čemeřici, rozrazily nebo třeba čechravy. Kytky většinou pěstují ze semínek už od února a je to velká dřina. Ale třeba takováto čerstvě natrhaná krása za to určitě stojí….
Tento květinový styl si oblíbily i nevěsty, jejichž zájem o kytky z Jankovic se každý rok zvyšuje. V průběhu posledních několika sezón jich paní Navrátilová s dcerou chystaly spoustu - kytky aranžují na několik veselek každý víkend.
Zákaznice si také oblíbily květinové workshopy, které Flowera organizuje. Květiny si na zahradě vyberou, samy ustřihnou a pod odborným dohledem se naučí uvázat kytici.
Kromě kytic najdete v obchůdku i sezónní věnce a jiné dekorace. Vybírat můžete kytku na narozeniny, boxík pro maminku či paní učitelku, vánoční dekoraci nebo věnec na dveře.
Věříme, že tento lokální podnik vás potěšil stejně jako nás a až pojedete Jankovicemi, nezapomeňte sundat nohu z plynu a zastavte se pokochat krásnými kytkami a dekoracemi. Tvoří je inspirativní žena, která měla svůj sen a šla si za ním...
Foto: Region Kroměřížsko a Flowera
Ochutnejte víno z mirabelek, ledových šípků nebo oblíbené frizzante z bezových květů!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Welness hotel v centru Kroměříže. Domácí pivovar, čokoládovna a pivní lázně.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.