Na dobroty z Farmy Loukov můžete narazit v nenápadném obchůdku na náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Najdete ho v průchodu mezi květinářstvím a pekárnou a vlastně se tu prodávají spíš klubíčka vlny. Mezi nimi ale stojí lednice s pečlivě vyskládanými sýry, tvarohy, kefíry, mlékem, jogurty nebo sýrovými nitěmi. Když jsme pátrali, jak to tedy je, zjistili jsme, že obchůdek s vlnou má maminka Aloise Kaďůrka, který má farmu v nedalekém Loukově. A tam jsme se museli vypravit.

Loukovskou farmu společně vedou manželé Kaďůrkovi. Potkáváme se s nimi u výběhu s téměř 70 kozami, které nás zvědavě okukují, šťouchají do nás čumáky a pobíhají kolem, jakoby se nechumelilo. Příběh farmy začíná asi jako u většiny rodinných farmiček. Na začátku byla jedna koza, k té bylo potřeba další, aby jí nebylo smutno. Taky přibyla kravička, kterou ustájili ve starých hospodářských staveních na dvoře. A zkusili dělat sýry. A ty chutnaly nejen jim, ale taky sousedům a kamarádům po okolí. Nakonec je z toho 67 koz, stádo krav, králíci, drůbež a taky chov koní, u kterých manželé i s dětmi tráví volné chvilky.

Loukovské kozy jsou na pastvině celoročně, v zimě se schovávají do dřevěného přístřešku, který Kaďůrkovi postupně přistavují a zvětšují. Strakaté krávy pak zimují ve chlévech na dvoře, koně v maštalích. Teď v létě se ale všechna tahle zvířata poklidně pasou na louce, nad nimi se klene hřeben Kelčského Javorníku a čas jim tu odbíjí z věže loukovského kostela.

Pomocníků moc nemají, péči o ně zvládají spolu s dětmi a občas s nějakou výpomocí kamarádů. Procházíme pastvinami, kolem skotačí hříbata, mladé jalovičky rozvážně a ostražitě přicházejí k ohradníku, aby se podívaly na nové návštěvníky. Když se ptáme, jestli někdy jezdí tahle rodinka na dovolenou, říká nám Alois, že moc ne. Že počítali s tím, že jestli chtějí hospodařit, nikam se moc nepodívají. Že jim to ale nevadí, protože jsou tu spokojení. A že když si chtějí někam vyrazit, osedlají koně a toulají se Hostýnskými vrchy nebo je jedou plavit do rybníka.

Na stole nás pak čeká talíř plný opravdu výborných sýrů. Tlusté sýrové nitě, jadel i oštěpek, sýry kozí i malincí sýroví kapříci, co se vejdou do dlaně. A k tomu studený kefír z kozího i kravského mléka. Jsou to dobroty. Poctivě udělané a lahodné. Koupit je můžete v bystřickém obchůdku (otevřeno od pondělí do pátku od 8 do 15 hodin a v sobotu od 8 do 11 hodin), po domluvě přímo ze dvora na farmě, po domluvě pátečním rozvozem (okolí Bystřice pod Hostýnem a Holešova) a v obchůdku zdravé výživy v Holešově.

Ochutnejte voňavý chleba, slaďoučké dvojctihodné koláče nebo křupavé rohlíčky ze Zdounek!
Příjemná kroměřížská kavárna, která podporuje lokální pěstitele a věnuje se udržitelnosti!
Ochutnejte piva pojmenovaná po místních horách i hromadu pivních speciálů!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Příběh zámku Litenčice, prvního vinoradu a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Naprosto dokonalé wafle. Na sladko i na slano. Snídaně, brunch, oběd i večeře. Výběrová káva.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.