Partička, která v Bystřici pod Hostýnem otevřela Hostýnský pivovar, už se nějakou dobu zná. V areálu Tonu spolu totiž provozují sociální podniky, ve kterém dělají montážní a kompletační práce, ochranné pomůcky pro balení a spoustu dalšího. Mimo jiné se zabývají i výrobou včelích úlů a rámků pod značkou Včelírámek.
Tři společníci z firmy Help Soul se ve volném čase zamýšleli nad tím, co mají společného a co mají rádi. A skončili u toho, že v zámku kdysi býval pivovar, a že dělat něco podobného by se jim líbilo a mohlo by právě v Bystřici pod Hostýnem dávat smysl. Původně si mysleli, že začnou vařením piva, ale shodou okolností se zrovna uvolnil městský prostor v kulturním domě Sušil. Z vaření piva v minipivovaru tak byl nejprve první úkol - rozjet hospodu, kde by následně mohli prodávat vlastní uvařené pivo. Chlapi si tak chtěli vyzkoušet, jestli tady vůbec o pivo je zájem. A protože ani jeden z nich nikdy předtím nepracoval v gastru, měli o provozování hospody trochu jiné představy.
Dnes, po téměř dvou letech, jsou sice podle vlastních slov pořád ve fázi “otevíráme hospodu”, ale o gastronomii už toho vědí mnohem víc. Vědí, že chtějí mít v lednici pivní speciály z malých pivovarů v okolí, že chtějí mít na lístku pár dobrot, které zasytí, a které si můžete dát k pivu, že je skvělé mít dobré víno, aby se u jednoho stolu mohli potkat ti, co to mají rádi s pěnou a ti, co to mají rádi s hrozny.
A mezitím jezdí po pivovarech, sem tam si s nimi uvaří pivo, jezdí na pivovarnická školení, kurzy a věnují se domovarnictví. Na čepu tady proto najdete momentálně pivo z Kojetína, které pro ně pod značkou Tesák a Hostýn vaří v kojetínském pivovaru. A kromě toho, že pivo prodávají, chtějí, aby se z jejich lokálu stalo místo, kam se bude chodit pro pivní rozumy. A tím nemyslíme zrovna ty nejchytřejší řeči nad orosenou sklenicí, ale spíš pro ochutnávky z malých pivovarů, sem tam nějaké přednášky, ochutnávky, degustace.
Ochutnat můžete vždycky 6 čepovaných piv, z nichž jedno je Plzeň, které tu je pro ty, kdo nejsou příznivci malých a neznámých pivovarů. A určitě jedno z piv bude vždy svrchně kvašené – například IPA, APA a NEIPA. A k tomu taky něco na zub. Brzy už snad klasickou teplou kuchyni, ale momentálně jen to, co zvládnou spolu se svým menším týmem. Ale nebojte, na stole vám přistane burger, trhané maso, ve vybrané víkendy třeba tatarák nebo něco ze světové kuchyně.
Hostýnský pivovar je v malém městě jako je Bystřice pod Hostýnem svěží vítr. Stejně jako třeba kamarádi Winaři, které najdete jen pár desítek metrů vzdušnou čarou. A kdo ví, možná, že na menších městech je víc důvodů proč si podobné podniky zamilovat.
Ochutnejte voňavý chleba, slaďoučké dvojctihodné koláče nebo křupavé rohlíčky ze Zdounek!
Příjemná kroměřížská kavárna, která podporuje lokální pěstitele a věnuje se udržitelnosti!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Příběh zámku Litenčice, prvního vinoradu a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Naprosto dokonalé wafle. Na sladko i na slano. Snídaně, brunch, oběd i večeře. Výběrová káva.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.