Obchůdek už při příchodu působí dojmem příjemného venkovského krámku, kde si nakoupíte „staré dobré a poctivé“ potraviny, co okolní produkce nabízí. Hned v první místnosti najdete mléčné výrobky, pečivo, ovoce a zeleninu a také uzeniny.
Při vstupu vpravo objevíte sekci mléčných výrobků. Základ tvoří pochopitelně sortiment z místní mlékárny. Ať už se jedná o ovocné i bílé jogurty, zákysy, acidofilní mléka v různých příchutích, sýry čerstvé, pařené i nakládané, máslo, tvaroh nebo tvarohové dezerty. Každou středu dostávají také čerstvé zboží z tvarůžkárny z Loštic (jejich tvarůžkový salát s nakládanou zeleninou je prý neskutečně návykový!) a z kozí farmy Nikáda. V chlaďáku byste našli také ovčí výrobky (bryndzu, sýry a jogurty) z farmy Brníčko.
Od pondělí do soboty v obchůdku nakoupíte pečivo firmy AVOS připravované speciálně pro tuto prodejnu. Dostanete tu nejen standartní selský chleba, ale také chléb mlynářský (po), žitný (út), cibulový (st), pasekář (čt) a škvarkový (pá). Nakoupit si tu můžete ale také rohlíky nebo sladké koláče.
V krámku najdete také trvanlivý úsek bezlepkového pečiva od firmy Bezleptík z Nového Jičína. Mají opravdu široký výběr – rohlík sypaný mákem, obyčejné i semínkové chleby nebo třeba cibulové bagety a další kousky pro ty, co mají lepkem problém.
Hned vedle trvanlivého pečiva najdete Koření od tetiny, které pochází z Kralic na Hané. Používají téměř výhradně české suroviny a do koření nepřidávají sůl.
Dostáváme se do druhé místnosti, kde najdete příjemnou všehochuť. Náš zrak padl v první řadě na nám známá vína z Litenčic. Koupit si tu můžete nejen jejich cidery, ale také bílé víno Johanniter. O vinařství Chateau Litenčice se dozvíte víc na našem blogu. Hned vedle najdete další produkt, o kterém jsme vás už informovali – Ovocná vína Vylíčil. Zdvihnete-li zrak, uvidíte výběr kávy zrnkové i sypané z Kroměřížské pražírny. V tomto koutku najdete další dobrotu z této oblasti, kterou je med a medovina od pana Buřínského z Včelí farmy Roštín. My si koupili na vyzkoušení jahody v medu, ale jsou tu také maliny, borůvky nebo zázvor v lahodném medu z nedaleké obce.
Naproti najdete na policích srovnané například Vojkovické těstoviny, ale i jejich bramborová těsta, fazole nebo čočku. Pod těstovinami stojí v řadě srovnané mouky z Mlýna Tupesy. Vybrat si můžete mouku chlebovou pšeničnou nebo žitnou, celozrnnou, hladkou i polohrubou. Nahoře v regálu stojí lahve, v nichž se ukrývá mošt z Nětčic. Jsou tu nejen mošty klasické jablečné, ale také s příchutí ostružiny, višně, červené řepy nebo rakytníku. Z Nětčic se ale dováží také různé druhy klevel. V této části obchůdku najdete i marmelády domácí výroby přímo ze Statku Slížany. A s novinkami prý ještě nekončí. Těšit se můžeme časem na sirupy!
Vracíme se do první místnosti a náš zrak upoutává vitrína s uzeninou. Hned za chvíli zjistíme, že nejde o uzeninu ledajakou. Zaváží ji sem rodinná farma Burešových z Pustiměře. Dodržují staré československé normy a tak jejich uzenina chutná jako dřív. Ochutnáváme šunku a opravdu se rozplývá na jazyku. V nabídce mají ale také salámy, klobásy, jitrnice, tlačenky a další zabijačkové dobroty. Většina z jejich produktů je bezlepková a řada z nich je také bez přidané rychlosoli, tzv. pragandy.
Pečivo tu dostanete čerstvé denně a hlavní závozy všech surovin jsou v úterý a hlavně ve čtrvtek,kdy můžete nakoupit čerstvé chlazené maso, ryby, kuřata, nové králíci ovčí i kozí výrobky. Pokud máte rádi kvalitní, české, zdravé a čerstvé potraviny od malých výrobců a zemědělců, které neputují přes oceán, ale vypěstovali nebo vyrobili je lidé ve vašem okolí, tak zajeďte na Statek Slížany a vyberte si podle chuti! My si vybrali a co vám budeme povídat, jsou (nebo vlastně už nejsou) to opravdové dobroty…
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.