Tereza Zubíková nás provádí svým malým čokoládovým světem. Zatímco jindy před Vánoci je tu živo, výroba pralinek jede naplno a tři cukrářky mají plné ruce práce, letos je všechno jinak. Tereza je tu sama, temperovací stroje na rozpouštění čokolády zapíná, jen abychom viděli, jak se pralinky dělají. Nestěžuje si, ale je vidět, že teď čokoládovna potřebuje svoje zákazníky víc, než kdy dřív.
K pralinkám se Tereza dostala vlastně náhodou. Hledala práci, při které nebude muset sedět za počítačem a bude moci něco dělat rukama. A že přešla zrovna k výrobě čokoládových pralinek, tak za to vděčí pivu. Ano, čtete správně. Její manžel provozuje kroměřížský pivovar a resort Černý orel v Kroměříži a jednoho dne byl pozván do jihočeského Tábora převzít si ocenění za své pivo. Doprovázela ho manželka s dcerou a aby rodiče dceru motivovali k účasti na ceremoniálu, slíbili jí, že se potom podívají do známého táborského muzea čokolády. A tam přišla Tereza na to, čemu by se chtěla po letech v kanceláři věnovat. Už pět let tak vyrábí pralinky v Čokoládovně Yesterka, která patří k resortu Černý orel. Jak jí to jde? Úžasně.
“Dobrou pralinku poznáte tak, že má tenoučkou skořápku, která jen kryje náplň. Té se říká ganáž a je tím hlavním, proč si pralinky kupujete. Takové pralinky, které v hromadě čokolády ukrývají malou slzu náplně nestojí ani za řeč. Čokoláda by totiž nikdy neměla přebít chuť samotné pralinky,” zasvěcuje nás Tereza. K výrobě skořápky používá pouze prvotřídní belgickou čokoládu Callebaut, jejíž čokoláda je vyrobena jen z nejlepších kakaových bobů. Obsahuje pouze ty skutečné suroviny, které pravá čokoláda skutečně má. Kakaovou hmotu, kakaové máslo, vanilku a cukr.
Ukazuje nám, jak se čokoláda temperuje a poté lije do speciálních forem z tvrzeného plastu. Abyste získali dost cviku a uměli pralinkovou skořápku udělat úplně tenoučkou, potřebujete zkušené ruce. Naučit se správně vylévat pralinkové formy trvá více než rok. A není to práce pro každého.
Každou příchuť, kterou tady v čokoládovně vymyslí, pečlivě testují více než tři měsíce, aby věděli, jak se chová v pokojové teplotě. Pokud neobstojí, vůbec ji na pultě nenajdete. Všechny místní pralinky jsou z poctivých surovin. Tam, kde má být vanilka je vanilka, kde je ovoce, najdete opravdové ovoce, tam, kde je káva je zase káva, pralinky s alkoholem opravdu obsahují alkohol. Tekuté náplně se tu nepoužívají, protože by se musely ustálit chemicky, aby z pralinek nevytekly. Díky tomu najdete v Čokoládovně Yesterka ty nejlahodnější chutě nejjemnějších pralinek. Bez éček a bez chemie.
Vybrat si tady může být trochu těžké. Najdete tu totiž klasické příchutě, jako je nugát, vlašský ořech, káva nebo marcipán. Najdete tu ale také speciality, jako je mango a mučenka, rozmarýn, káva a zelená oliva nebo pivo Černý orel. Postupně ale můžete ochutnat všechny. A jakou jsme si vybrali my? Rozmarýnovou. A byla naprosto božská.
Až budete opět přemýšlet, jak svým dětem dopřát kvalitní sladkosti, co dát Mikulášovi do košíku nebo prarodičům pod stromeček, zavítejte do Jánské ulice v Kroměříži a podpořte Terezu, která svoji práci dělá s láskou, kterou poznáte v těchto maličkých obchůdcích a provozovnách na první pohled.
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.