Když jsme psali článek o stříleckém hřbitově, pršelo. A byla hrozná zima. Potřebovali jsme se trochu zahřát, dát si čaj, a také něco dobrého na zub. Střílky mají něco kolem 600 obyvatel, takže jsme čekali spíš utopence v obecní hospodě. Jaké bylo naše překvapení, když jsme vešli do Tilaku. Vegetariánská restaurace, kde opravdu hodně přemýšlí o tom, co vám přistane na talíři.
Klenuté stropy tu zbyly po zámeckém pivovaru. Se zámkem je prý tento prostor propojený podzemními chodbami. Teď v zimě je tady příjemně teplo a cihly všude kolem se krásně hodí k hořícímu krbu. Kde se tu tahle restaurace vzala?
Jestli jste někdy slyšeli o kosmetice Purity Vision, možná jste netušili, že se vyrábí přímo ve Střílkách a že ji založili Vladimír a Shanti Lusíkovi. A jsou to právě oni, kdo se svým týmem stojí také za touhle vynikající restaurací. Stejně jako při výrobě kosmetiky, hledají i v kuchyni přírodní a pro tělo přirozené kvalitní suroviny. Při cestách po světě totiž sbírali nejen recepty na kvalitní kosmetiku, ale také na tu nejlepší pizzu, těstoviny nebo polévku.
Přes poledne tu vaří menu, které ocení i bezlepkáři, vegetariáni nebo lidé, kterým nedělá dobře mléko. Bývá tu dost plno. Většinu poledních strávníků tvoří lidé, kteří v Purity Vision pracují. Nosí si s sebou hrníčky na kávu a po obědě si dávají latté nebo espresso z kávy, která se praží přímo v restauraci.
My si dáváme zázvorový čaj, ohříváme si zkřehlé ruce a nad talířem staročeské lepenice s tofu si s Vladimírem povídáme o tom, jaké to je provozovat bio vegetariánskou restauraci v maličkých Střílkách, o tom, odkud se berou ta nejlepší rajčata a jak se dělá jihoitalská bezlepková pizza.
Venku zatím vysvitlo sluníčko, mraky se roztrhaly a slunce se teď odráží v kalužích na zemi. S plným bříškem se spravilo i počasí a ve Střílkách je teď pro změnu zase krásně. Až půjdete na Cimburk, na hřbitov nebo jenom tak pojedete kolem, stavte se na skvělou pizzu, na kávu nebo na dezert. Je to příjemné a dobré, ověřili jsme to.
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.