Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit a je dobré dát mu víc šancí. Malinko se k němu propít, jak se tak říká. Nefiltrovaný, nepasterovaný, bez cukru, bez barviček navíc. Prostě jablka ve své nejlepší formě.
Na dvoře starého statku s číslem popisným 99 je teď na podzim docela příjemné závětří. Z velkého ořešáku padají ořechy papíráky, fenka Rosa sedí v hromadách listí a pečlivě je louská mezi zuby. V sudech tiše zraje cider a Jakub pobíhá kolem, vaří nám kafe, otevírá lahev klasického cideru, tichého cideru, loňského cideru, letošního cideru, do skleničky odlévá jablečný burčák. Svéráznějšího chlapa abyste pohledali.
V téhle sympatické (budoucí) cidrerii přikládá ruku k dílu nejen Jakub Neuls a jeho kamarád Peter Krajčík, ale také Jakubova sestra a vypadá to, že i velká část rodiny. Na Cidre99 se totiž dobře zvyká, takže ho vozí do čím dál více restaurací a kaváren po celé Moravě (a tak trochu i do Prahy). Jestli se zadaří, ochutnáte ho i letos na brněnských vánočních trzích.
Jablka ze starých sadů tady v Roštíně moštují v malých objemech a nechávají vyniknout jejich přirozenou moravskou náturu. Práce je s tím spousta. Jablečný most leží ve velkých kádích, kde se prokvasí až do podoby jablečného burčáku. Postupně se odkaluje a ukládá do dubových sudů, ve kterých pak zraje až do chvíle, než ho tu stočí do skleněných lahví, uzavřou korunkovým uzávěrem a naservírují vám ho dobře vychlazený na stůl ve vaší oblíbené kavárně.
V Kroměříži na Cidre99 narazíte třeba v našem oblíbeném VeloCafé. Všechna místa, kde ho ochutnat ale hledejte na webu. Je to možná trochu svéráznější pití, ale protože je z podhůří Chřibů, ani jiné být nemůže. Ti otrlejší ho mohou trochu vyšperkovat štamprlkou jablkovice. Jestli někdy přijede návštěva z Čech, za tenhle drink vás bude milovat.
Rosa už má nejspíš všechny ořechy vylouskané, takže se nám teď otírá o nohy a dožaduje se pozornosti. Podrbeme ji za ušima, rozloučíme se s Jakubem a odcházíme starými dřevěnými vraty o pár skleniček veselejší, než když jsme sem přišly. Jestli jste na Cidre99 ještě nenarazili, je čas se spolu seznámit.
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.