Záhlinický pivovar tu stojí od roku 1895. Mezi žírnými hanáckými lány později vyrostla i sladovna a výstav pivovaru byl větší než 25 000 hektolitrů ročně. Slavné časy Záhlinického pivovaru ale netrvaly dlouho. Pivo se tu vařilo sotva 30 let a varna pak na dlouhé roky osiřela.
Sladovna, která stojí hned vedle pivovaru, má minulost mnohem barvitější. S drobnými přestávkami fungovala pod různými správci prakticky od založení. Nedá se však říct, že to byly vždycky veselé časy. Pod hlavičkou státu skomírala a byla na zavření, dokud ji v roce 2005 nekoupil pan Přinosil. Vyučený sládek, patriot a srdcař si vyhrnul rukávy a pustil se do velkého úkolu. Postavit sladovnu zase na nohy.
Dnes nás pivovarem a sladovnou provádí sládek pan Šmíd. Zaníceně popisuje proces vaření piva, s velkou láskou mluví o historii pivovaru, zasvěcuje nás do fungování sladovny. „Sladovna byla prakticky na zavření, než ji pan Přinosil koupil. Postupně ji dával dohromady, dnes je prakticky vyprodána. Slad od nás berou velké i malé pivovary - Strakonice, Pelhřimov, Svijany, Chotěboř, Břeclav, Dalešice a vyvážíme do celého světa. Slad ze Záhlinic putuje do Evropy, do Ruska nebo do Japonska,“ popisuje hrdě.
Tam, kde by měl pomalu klíčit ječmen z hanáckých polí, je teď pusto a prázdno. Humna, jak se takovému místu ve sladovně říká, mají letní prázdniny, kdy se tu drhne, natírá a opravuje.
Jakmile se na humnech opět zaklíčí, vrátíme se to sem pro vás nafotit. . Jistě vás i nás čeká zajímavé srovnání "před" a "po".
V pivovaru je příjemný chládek a důstojné šero, na každém kousíčku je vidět, s jakou péčí byl pivovar restaurován. Ve dvou sálech právě diskutují poslední účastníci semináře o budoucnosti ječmene. Nad varnou tiše čeká zvon, na který sládkové zvonili, aby se jim várka piva povedla. Ten původní je sice pryč, ale na jeho místě visí zvon nový, vyrobený ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova.
Pivovar, tak starý jako je ten Záhlinický, skrývá mnohá tajemství. „Ve zdech jsou větrací šachty, které vedou až ke komínu a zajišťují přirozenou cirkulaci vzduchu. Normálně se pivovary stavěly mnohem hlouběji do země, aby se zachovala teplota v podzemních sklepích. Tady jsme ale prakticky na vodě a nemůžeme jít moc do hloubky kvůli Záhlinickým rybníkům,“ popisuje nám sládek. „Sklepy jsou prakticky na úrovni terénu. Když jsme tady dělali stavební úpravy, probourali jsme zeď do jedné z větracích šachet. Zedníci tam našli tři lahve piva. Sedmičkové lahve s puncem Záhlinického pivovavru a korkovými uzávěry, které se používaly do roku 1915. Znamená to tedy, že lahve byly vyrobeny ještě před tímto rokem. Byly cíleně uloženy dnem vzhůru a byly ve stále teplotě a potmě. Věnovali jsme se Výzkumnému ústavu pivovarskému a sladařskému do Prahy, kde dělali rozsáhlé rozbory. Zjistili genetické materiály surovin, stopové prvky a složení. Zveřejňovali výsledky po celém světě. Sami jsme měli možnost ochutnat 120 let staré pivo a byl to výjimečný zážitek.“
V kanceláři ve sladovně nás čeká pan Přinosil. Rázem jako byste se přenesli do dob založení pivovaru. Mluví pomalu a klidně, popisuje nám, jak se do Záhlinic dostal, kdo tu byl správcem dávno před ním, mluví o osobnostech, které tvořily historii pivovaru. Mluví o tom, co pivovar čeká v nejbližší budoucnosti a je vidět, že si váží díla, které tu zbylo po předcích. Klobouk dolů.
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.