Brusenka je už na první pohled opravdu malebné stavení. Bývalý panský mlýn v Brusném, nedaleko Bystřice pod Hostýnem, tu stojí už někdy od 14. století. Tehdy byl součástí podhradí gotického hradu Křídlo, který střežil údolí říčky Rusavy. Později mlýn patřil Rottalům i Laudonům, a ještě o něco později mu nový život vdechnul Josef Kubečka, toho času naddůlní v ostravských dolech.
Příjemné prostředí, krásné výhledy a starosvětská atmosféra mlýna sem odjakživa lákala známé osobnosti. Malíři, spisovatelé, cestovatelé i státníci se tu potkávali s lidovými umělci i s lidmi z celého okolí. V Brusence se na svých cestách zastavil i Tomáš Garrigue Masaryk.
Dnes fasáda brusenského mlýna září novotou, na dvoře se točí mlýnské kolo a dovnitř láká neodolatelná vůně. Na jídelníčku tu mají výpečky i svíčkovou, pečená žebra a stejky, saláty i tradiční valašskou pohanku. Jestli vám ale zbyde kousíček místa, určitě nevynechejte sekci jídelníčku, kde se píše o sladkých jídlech. Povidlové taštičky, kynuté borůvkové knedlíky nebo domácí kremšnít se na jazyku rozplývají jedna báseň.
Po výborném jídle by bylo skvělé zachumlat se pěkně do duchen a trochu si odpočinout. Horní patro Brusenky zabírají rozkošné pokojíčky s dřevěnými postelemi a nadýchanými peřinami, které přímo lákají k lenošení. Pokud tu nechcete zůstat, raději se jim vyhněte, protože jsou až příliš rozkošné.
Brusné je skvělým výchozím místem pro objevování tajemství Hostýnských vrchů. Pěšky se dostanete na portášskou Rusavu, do Bystřice pod Hostýnem, na kopec Barvínek se zříceninou hradu Křídlo i na magický Hostýn. Nádherná zašívárna, to vám tedy povím.
Až budete mlsat k prasknutí - můžete nám ukázat, jak skvěle se právě máte #kromerizsko.
Přijďte si zamlsat do sympatické nové kavárny v podhůří Hostýnských vrchů!
Přijďte si do centra Kroměříže posedět u kávičky, domácích dortů a vymazlených zákusků!
Na super jídlo, na grilování a dobré dezerty, za krásnou atmosférou a za zvířátky jezdíme do Statku Slížany. Statek s hospůdkou a vlastní mlékárnou najdete v podhůří Chřibů.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Tady pod pečlivýma rukama rodu Podstatzkých Thonsern roste první vinohrad a s ním také vinařství Chateau Litenčice.
Ochutnejte výborné kanadské borůvky z farmy pěstované kousek od Kroměříže!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Cidre99 poznáte na první dobrou, protože není vůbec sladký. S cidery z běžných obchodů nemá moc společného. Suchá a svěží chuť perlivého jablečného vína může zpočátku trochu překvapit.
Maličký kroměřížský pivovárek má velkou duši, kterou stojí za to poznat.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Až pojedete přes Záhlinice, malou vesničku kousek od Hulína, zbystřete. Na konci je nenápadná odbočka, za kterou uvidíte štíhlý komín místního pivovaru. Je to neobyčejné místo s neobyčejnou historií.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.