Hanka a její maminka pracovaly dlouhá léta v holešovském Sfinx a olomoucké Zoře, kde měly na starosti výrobu dražé a čokolád. Kdy pak měla jít maminka do důchodu, rozhodly se, že ještě není čas na odpočinek a pustily se do cukrařiny. Chodily do učení k nejlepším cukrářům a výsledkem je tohle výjimečné cukrářství, za kterým se jezdí z celé republiky.
Celý tým Cukrářství Eklér. Zleva Andrejka, kterou můžete potkat v cukrárně (našla zalíbení ve výběrové kávě a především filtru), vedle ní její sestra Barča cukrářka, která pekla 3 roky ve Španělsku, uprostřed milá majitelksa Hana Valášková, potom její maminka a úplně vpravo Jitka, která peče s děvčaty v dílně.
Eklér najdete v areálu Panského pivovaru v Holešově, na komíně nad ním teď na jaře a v létě klapou čápi zobáky v obřím hnízdě. Tady dole na zemi si můžete dát výběrovou kávu, a to nejen espresso, ale taky filtr, který se skvěle hodí k dlouhým víkendovým snídaním. Denně tu pečou hned několik druhů eclairs a zákusků s pravým francouzským šmrncem.
Zákusky s mousse z bílé čokolády přelité jemnou malinovou polevou, valašské eklérky s mákem, povidly a smetanou, nadýchané pavlovy, čokoládové tartaletky, malinké dortíčky, kremeše, pannacoty a cheescakes. Tohle všechnu tu je na denním pořádku, jeden dortíček je krásnější než druhý.
Kromě eklérek a zákusků tady najdete taky zmrzlinu, která je poslední dobou Hančinou výsadou a velkým koníčkem. Tu, kterou jsme ochutnali my, byla z tonka bobů, které voní po mandlích a chutnají jako marcipán. Kromě nich do zmrzliny Hanka přidala také pečené vlašské ořechy, které v lahodné zmrzlině jemně křupou. Nebíčko, opravdu.
Proč byste sem měli vyrazit? Jednak samozřejmě kvůli eklérkám a dobrotám, které jsou famózní a nedostižné. Jednak taky kvůli skvělé kávě tady i s sebou, kvůli dokonalé zmrzlině, kvůli skleničce vína nebo cideru, a taky kvůli vymazlenému elegantnímu interiéru a příjemnému posezení. Prostě tak celkově kvůli osobnosti tohohle úžasného cukrářství, kterých by mělo být po Česku mnohem víc. Potvrzeno nejen námi, ale také Lukášem Hejlíkem, který je stihl nejen zařadit do Gastromapy, ale také do nové knížky 555 výletů s Gastromapou.
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Hospoda s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Mlsná nás zlákala na domácí dorty do cukrárny Amadeus, která leží v přízemí, ale abychom vás neochudili o zážitek z celého domu, prošli jsme si pěkně i hotel a hostel.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Ruch města najednou utichne, nejsou slyšet auta projíždějící po hlavním tahu, na stromech cvrlikají ptáci a kroky se rozléhají na kamenné dlažbě malého náměstíčka.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.