Restaurace s velkorysou zahrádkou, sklep, ve kterém se dá udělat večírek, svatba nebo meeting a citlivě zrekonstruovaný hotel s pokojíčky s vysokými matracemi a decentním interiérem. Všechno ještě voní novotou.
Rekonstrukce Panského pivovaru ze 17. století trvala 2 roky. Moc pěkné časosběrné video najdete na Facebooku pivovaru. Ve městě, jakým je Holešov, pivovar rozhodně chybět nemohl. Ten, o kterém dneska mluvíme, nechal postavit hrabě z Rottalu, majitel místního zámku, v letech 1689-1690. Poslední pivo se tu uvařilo v roce 1961, pár let tu byly sklady Jednoty a pivovar bez povšimnutí tiše chátral.
Na co byli místní pyšní, bylo čapí hnízdo na vysokém komíně za pivovarem. Při rekonstrukci se podařilo ho zachovat, za což musíme smeknout. Jen si zkuste zvednout čapí hnízdo. Mohou existovat desítky let a vážit klidně tunu. Jeho obyvatelé se do hnízda většinou vrací, a zároveň vybírají nejvyšší bod v krajině, který by pro ně byl dostatečně bezpečný. Po rekonstrukci sice chvilku trvalo, než se sem čápi vrátili, ale dnes spokojeně klapou zobáky, až je to k večeru slyšet až na pivovarskou zahrádku.
V pivovaru už se dnes pivo nevaří, najdete tu ale dobrou restauraci s tankovým pivem, s velkou zahrádkou a se sympatickým jídelním lístkem. Ke stolu se posadí malá společnosti i celá fotbalová jedenáctka, kdyby na to přišlo. Od dveří to celé hlídá socha obra Drásala na památku nejvyššího člověka, který se kdy narodil v Českých zemích, a který žil velkou část svého života právě tady v Holešově.
Nahoře nad restaurací je nově vybudován hotel. Pokojíčky pro dva i pro rodinu v hodně vysokém standardu. Vysoké matrace, pohodlné polštáře, měkké koberce a jednoduchý design, který se k třísetleté budově pivovaru krásně hodí.
Na konec si ještě pojďme říct, proč byste sem měli jet. Jednak je to vážně pěkné místo, kde se dá dobře najíst i vyspat. Taky je to ale super výchozí bod pro poznávání Holešova a okolí (zámek, kovárna, synagoga a židovský hřbitov, Černá kaple, skanzen v Rymicích a další), je odtud jen pár kilometrů do našich milovaných Hostýnských vrchů (Hostýn, Rusava, lesní železnice, Tesák, Troják, Kelčský Javorník a tak dál) i do Kroměříže. Stačí vám to tak? Takže kdy se uvidíme?
Zajděte si na dobré víno a drobné občerstvení ve stylu španělského tapas do Bystřice pod Hostýnem!
Domy, do kterých se vchází z nároží v sobě mají cosi ze starých časů, z hostinců s obrázkem císařpána na zdi a z doby, kdy se nespěchalo.
Našli jsme nebe a to nebe je v Holešově. Jmenuje se Eklér a (nejen) podle nás je to zjevení, jakých na Moravě není moc. Sem musíte zajít.
Tohle je Čokoládovna s velkým Č. Pralinky, které tu Tereza vyrábí, mají tenoučkou skořápku, která ukrývá ty nejjemnější ganáže.
Horká a voňavá káva, domácí koláče, čaje, quiche, víno. A rakvičky. A polévky.
Až někdy budete v Bystřici pod Hostýnem a budete mít pocit, že byste nutně potřebovali kávu, čaj nebo něco dobrého, zastavte se v kavárně U Růženky.
Je to přesně ten typ hospody, kam si chcete udělat výlet v neděli v poledne...
Jestli v Hostýnkách existuje místo, kam rozhodně musíte, jsou to kopce Troják a Tesák.
Čistý a moderní interiér jakoby maličko skrýval kouzlo starého koloniálu. To bude asi těmi dózami plnými oříšků, voňavých čajů a kávových zrnek.
Starosvětská kavárna se krásně hodí k poklidné holešovské atmosféře.
Mlsná nás zlákala na domácí dorty do cukrárny Amadeus, která leží v přízemí, ale abychom vás neochudili o zážitek z celého domu, prošli jsme si pěkně i hotel a hostel.
Malebná a útulná kavárna s nádechem historie jen pár kroků od kroměřížského zámku.
Kdysi tady býval zámecký pivovar. Pak školka, pak sklad. A teď? A teď je tady restaurace, kde se vaří z opravdových surovin a maggi v kuchyni nejspíš nepotkáte.
Ruch města najednou utichne, nejsou slyšet auta projíždějící po hlavním tahu, na stromech cvrlikají ptáci a kroky se rozléhají na kamenné dlažbě malého náměstíčka.
Na náměstí v Hulíně najdete maličkou cukrárnu Polárka. S dobrou kávou, se zmrzlinou a domácími dorty.