Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pekárna První republika

Voňavý chleba, slaďoučké dvojctihodné koláče, křupavé rohlíčky, obzvláště vypečené. Takové je pečivo ze zdounecké pekárny První republika. Poctivé, ručně dělané a dobré.

Už ode dveří tu voní čerstvý chléb a pečivo, někde pod tím ucítíte i kořeněnou vůni perníčků. Vcházíte do obchůdku, který by si ani trochu nezadal se starým koloniálem pana Bajzy. Na první pohled tu toho moc není, ale hned na druhý zjistíte, že kromě spousty pečiva tu koupíte i mléko, jogurty a kefír z nedaleké farmy, škvarky, sádlo, med, zlínské kombuchy, čerstvě praženou kávu, kysané zelí a spoustu dalších dobrot. Jen nejsou vyskládáné po stovkách v regálech s křiklavými cenovkami.

Zdouneckou pekárnu koupil Richard Králík před několika lety. Chleba se tu pekl už o století dřív a nádherná stará pec tu dodnes zůstala. Richard se tu věnuje pekařskému řemeslu, i když vlastně původně pekařem rozhodně být nechtěl.

Richard totiž pochází z třebětické pekařské rodiny. Jako kluk v pekárně vyrostl, ale mnohem raději než pekařem by byl uměleckým sklářem s malou dílničkou. Rodiče ale rozhodli jinak, takže vystudoval pekařské učiliště a dnes sází do staré zdounecké pece jeden bochník za druhým.

U stěny jsou vyskládané pytle s moukou, v obří díži tu tiše zraje kvas na další várku chlebů, pod nohama pobíhá malinký klouček s modrýma očima a koleny od mouky. Pekárnu vede Ríša se svou ženou Pavlínkou, která se láskyplně ohlíží za malým pobíhajícím synkem. On má na starosti pečení, ona zase účetnictví a obchod. Peče se od pěti odpoledne do rána, pomáhá jim několik pekařů. Volno neexistuje. Když v sobotu někam vyrazí, v neděli ráno už musí být znovu v pekárně a zadělávat na chleba.

Ani jeden z nich ale nevypadá, že by jim to nějak vadilo. Dělají řemeslo, po kterém bude vždycky sháňka a dělají ho krásně. Navíc ve staré budově pekárny, ke které patří i prvorepublikový mlýn čekající na opravu. Dodnes se tu dochovaly mlýnské stroje, násypníky i technické zařízení, které je opravdovým unikátem.

A proč se pekárna jmenuje První republika? Protože se tu věci prostě dělají poctivě postaru. Tam, kam patří kvas, se dává kvas, ne žádné urychlovače, tam, kam patří mouka, se dává mouka, a ne směs se škroby a konzervanty, těsta vedená na omládek vzejdou opravdu z omládku. Zdounecké pečivo koupíte nejen v místním obchůdku, ale i v Kroměříži v Tescu, kde mají svou vlastní prodejničku.

  • Pekárna První republika
    Zborovská 2
    76802 Zdounky
  • 702 928 920
  • zdouneckychleb@seznam.cz
  • Zdounky: PO, ST, PÁ 5:30 - 9:00 (v noci funguje okýnko od neděle do čtvrtka od 21. hodiny do cca 2 hodin) Kroměříž v Tescu: PO - PÁ - denně 8:00 -19:00

V okolí také najdete