Malá galerie bude patřit jídlu
Malá galerie v Muzeu Kroměřížska se přemění v prostor, který vzdělává a baví. Od 10. června do 13. listopadu ji zaplní interaktivní Výstavní projekt Zachraň jídlo! Představí, jak využít potraviny, jež mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Záštitu nad ním převzala statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová.
Výstavní projekt Zachraň jídlo! otevírá celospolečenské téma plýtvání potravinami. „Návštěvníci se dozvědí, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak mnohdy neekologicky cestují a jak se tyto skutečnosti podepisují na podobě současného světa. Zjistí také více o potravinovém odpadu a o možnostech darování jídla nebo o tématu jeho recyklace. To vše hravou a zábavnou formou,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Václaviková.Výstavní projekt Zachraň jídlo! připravila galerie Atrium na Žižkově ve spolupráci s organizací Zachraň jídlo. Jeho autory jsou Ondřej Horák (Fuczik) a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka. „Pro mě osobně má tento projekt velký význam, protože jsem dlouholetou propagátorkou zero waste životního stylu. Chtěla bych tak ocenit i edukativní nádech výstavy, která upozorňuje nejen na cestování jídla, ale také na to, kolik vody je třeba na jeho výrobu. Zároveň učí, jak plýtvání jídlem omezit,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová. Až 53 % potravinového odpadu v Evropské unii mají na svědomí domácnosti. Přitom by to tak vůbec nemuselo být. „Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zeleninu můžeme jíst, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Plýtváním vytváříme veliké a zbytečné ztráty. Pokud chceme planetě i sobě pomoci, musíme začít u sebe,“ připomněla kurátorka. Fakta jsou na výstavě podávána interaktivní formou, návštěvníci do ní zasahují, doplňují ji a obohacují její poselství o vlastní zkušenosti. „Například máme tady autíčka vyrobená z potravin a jejich obalů, která mají určena různé dráhy. Po nich je mohou lidé pouštět, takže hned vidí, kolik toho procestují mléčné výrobky, pečivo nebo ryby a co to znamená pro životní prostředí,“ dodal kurátor výstavy Michal Jemelka. Výstavní projekt doplňuje i atraktivní edukační program. „Věříme, že jej školy budou hojně navštěvovat. Zábavně děti seznamuje s tím, proč je důležité přemýšlet o jídle, surovinách a celé naší planetě, učí je tak zodpovědnosti. Žáci si uvědomí, že zdroje jsou také u nás, nemusí se vše dovážet,“ poznamenala lektorka Kateřina Mozgová, která program připravila spolu s kolegyní Ludmilou Žákovskou. „Na děti čeká interaktivní pracovní list, z vybraných potravin si vytvoří vlastní recepty, naučí se, jak v konkrétních receptech využít potraviny, které by se už jinak vyhodily, budou pracovat s grafy a fakty, zamyslí se nad tím, čím se plýtvá v jejich rodině a jak je možné to změnit,“ doplnila lektorka.
Foto výše: Muzeum Kroměřížska